Alle verschillen in paardenvoer op een rij voor je gezet. (2023)

Paarden goed verzorgen en het geven van goed voer zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Jij bent degene die verantwoordelijk is voor het gezond houden van je dieren. Het geven van uitsluitend het allerbeste voer draagt daar ongetwijfeld aan bij. Daar waar je in de zomermaanden in het meest gunstige geval nog wel weg komt met een groene wei met voldoende gras en wat aanvullend krachtvoer, daar komt in de winter qua voeding net iets meer kijken bij het gezond houden van je dieren. Voldoende ruwvoer en extra krachtvoer bestellen zijn regelmatig terugkomende onderdelen van de paardenhouderij. Wanneer je intensief deelneemt aan wedstrijden, veulens fokt, lange buitenritten maakt of een combinatie hiervan, dan is jaarrond geven van heel goed paardenvoer de basis voor elk succes.

Paardenvoeding bestaat in basis eigenlijk uit twee belangrijke pijlers: ruwvoer en krachtvoer. Onder ruwvoer vallen zaken zoals gras, hooi, stro, kuilgras, en diverse luzerne mixen. Onder krachtvoer vallen alle aanvullende paardenvoeders zoals brokken, biks, granen, muesli’ s en mixen, aangevuld met extra vezelrijke krachtvoeders zoals slobber. Meer informatie hierover vind je op de pagina’s slobber, brok/biks, paardenmuesli en ruwvoer. Zowel ruwvoer als krachtvoer worden in praktijk vaak ook nog extra aangevuld met diverse voedingssupplementen in de vorm van poeders, korrels, likbaar materiaal of druppels/olie. Daarnaast krijgen de meest paarden nog regelmatig snacks in de vorm van stukjes appel, wortel of speciale paardensnacks. De supplementen geef je onder andere voor het voorzien in extra vitaminen, mineralen en sporenelementen. De snacks zijn voor het lekker tussendoor of ter ondersteuning van de training en ter verhoging van het welbevinden van zowel je paard als jezelf.

(Video) Alles over SLOBBER voor je paard! | #94 | HorseFitShop

Sport, prestatie en basis voer

Basisvoer is paardenvoer dat elke paard en elke pony nodig heeft voor het behoud van een goede gezondheid. De echte basis bestaat voor elk paard voor minimaal driekwart uit ruwvoer, het liefst gegeven in meerdere kleine porties. Het meest ideale is het wanneer paarden maximaal 4 uur zonder ruwvoer staan. Zoveel mogelijk continu wat ruwvoeding in de maag van je paard houden verkleint onder andere de kans op het ontstaan van maagzweren. Van oorsprong leefden paarden van gras en kruiden en aten ze zo’n 16 uur per dag kleine hoeveelheden van dit ruwvoer. Paarden hebben gras en allerlei (gedroogde en/of bewerkte) varianten daarvan nu nog steeds nodig voor hun gezondheid. Ben je erg actief met je paard? Kijk dan ook eens naar de sport- en prestatie paardenvoer soorten.

Paardenvoer bij uitstek: ruwvoer

Gras is rijk aan voor paarden onontbeerlijke hoeveelheden ruwe celstoffen en vezels. En gras levert daarnaast ook een belangrijk aandeel in het voorzien in allerlei essentiële vitamines en mineralen. Geef kwalitatief goed ruwvoer en je bent al een heel eind op weg in het fit en vitaal houden van je dieren. Toch is naast de basis van ruim voldoende ruwvoer in kleine porties een aanvulling in de vorm van krachtvoer wel raadzaam. Krachtvoer levert je paarden de extra’s aan energie en alle belangrijke voedingsstoffen. Veel paarden en pony’s blijken die op langere termijn toch vaak tekort te komen bij een dieet wat enkel en alleen uit gras en de varianten daarop bestaat. Dit komt onder andere doordat het meest toegepaste gras weinig diversiteit in samenstelling en kruiden meer bevat. Meer informatie over ruwvoer? Bekijk de pagina Link invoegen naar: Ruwvoer voor paarden

Onmisbaar aanvullend paardenvoer: krachtvoer

Het woord krachtvoer zegt eigenlijk precies dat waar het voor staat. Je voert energie en daarmee kracht aan je paard. Kracht die het dier nodig heeft voor het leveren van extra inspanningen. Daar waar de normale, vitale levensfuncties zoals ademhaling, instandhouding van het lichaam en bloedsomloop over het algemeen prima draaien op alleen ruwvoer, daar is voor grotere inspanningen meer nodig.


Voor het beschikbaar hebben van voldoende energie tijdens een inspanning is het verstrekken van voldoende krachtvoer belangrijk. Maar ook bij een goed herstel na grote inspanningen speelt krachtvoer een grote rol. Denk aan deelname aan wedstrijden, intensieve lessen, aan lange buitenritten, aan hele koude winterdagen of aan het zogen van een veulen. Allemaal zaken waar je paard veel extra kracht voor nodig heeft. En die je hem geeft doormiddel van het voeren van krachtvoer. Voor elk type inspanning en voor elk type paard bestaat er speciaal krachtvoer. In Nederland veelal gevoerd in de vorm van brokken, in het buitenland steeds vaker ook in de vorm van muesli’s en dergelijke.

Paardenmuesli

Een steeds meer in populariteit toenemende vorm van krachtvoer zijn de paardenmuesli’ s. Een paardenvoer met een rijke samenstelling, waar bij het grootste verschil tussen brokken en muesli eigenlijk is dat brokken in zijn geheel samengeperst zijn en dat muesli’ s dat maar voor een deel of in zijn geheel niet zijn. De grondstoffen van brokken en muesli’ s zijn over het algemeen wel aan elkaar gelijk. Omdat dit nu eenmaal de belangrijkste voedingsstoffen zijn die paarden gezond houden en die ze nodig hebben. De vorm waarin je de aanvullende voedingsstoffen geeft hangt daarmee voor een groot deel van je eigen voorkeur af. En van die van je paarden natuurlijk, want er zijn paarden die muesli’ s of een toevoeging van wat muesli aan brokken veel liever eten dan alleen brok/biks.

(Video) Hoe uitdeuken zonder spuiten " paintless Dent repair "


Paardenmuesli’ s zijn in veel varianten verkrijgbaar omdat de behoeftes en voedingstoleranties van paarden onderling vaak enorm verschillen. Er zijn muesli’ s met extra veel ontsloten granen zoals haver voor paarden die een hoge energiebehoefte hebben. Andere dieren worden juist veel te heet van extra havergift. Voor hen bestaan varianten waar haver in zijn geheel niet in verwerkt is. In die muesli’ s vind je weer hele andere granen, zoals spelt of gerst bijvoorbeeld. Met daarbij een smaakmakende melasse of juist zonder. Ook voor jouw paarden is ongetwijfeld een prima en met zorg samengestelde perfect passende muesli verkrijgbaar. Meer informatie over paardenmuesli’s vind je op de pagina over paardenmuesli’s.

(onder de producten gaat de tekst verder)

Brok/biks

Paardenbrokken, door menig paardenliefhebber ook vaak biks genoemd vormen voor de meeste mensen de belangrijkste pijler van gegeven aanvullend paardenvoer. Het meest gevoerde krachtvoer is in ons land dan ook brok/biks. Waarbij de bekende basis/onderhoudsbrokken voor vrijwel elk type paard een prima vorm van aanvullend krachtvoer zijn. Het woord basis zegt het al: in basis geef je met dit voer wat je paard (extra) nodig heeft. Basisvoer is in prima prijs- en kwaliteitsverhoudingen verkrijgbaar en valt bij paarden en pony’s uitstekend in de smaak. Zeker wanneer het voer bestaat uit goede en traceerbare grondstoffen zoals bij Paardenvoer.nl.

Toch is het goed als je jezelf ook eens verdiept in andere mogelijkheden dan het voeren van uitsluitend basisvoer. Kijk eens na of basisvoer echt voldoende is voor jouw paarden. Zeker wanneer paarden en/of pony’s veel of zwaar werk verrichten zijn speciale sport- en prestatievoeders vaak veel beter geschikt dan basisvoer. Je dierenarts of de ervaren medewerkers van de klantenservice van Paardenvoer.nl voorzien je graag van een passend en persoonlijk advies over welk paardenvoer het meest geschikt is voor jouw paarden.

(Video) Adobe Masterclass - Basis InDesign, Illustrator & Photoshop

Paardenbrok in zak: lang houdbaar, makkelijk in opslag en gift

Het allereerste aanvullende krachtvoer bestond al eeuwen geleden uit de gift van hele granen zoals haver. Een soort oervorm van krachtvoer in de meest essentiële vorm, die nog altijd veel mensen aanspreekt omdat haver een prima energieleverancier voor paarden is. Haver wordt tegenwoordig wel vrijwel altijd verwerkt in een samengesteld paardenvoer, waaronder brokken. Brokken bevatten alle voedingsstoffen voor het behalen van de beste resultaten, ze zijn lang houdbaar en je slaat ze makkelijk op.

Vrijwel alle paarden en pony’s zijn er dol op en ook de prijs- en kwaliteitverhouding is prima. Wat wil je nog meer? Misschien dan nog net even dat type brok/biks vinden dat precies aansluit bij de behoefte van je paard? Dan is het plaatje helemaal compleet. En haal je letterlijk het allerbeste uit het voer en je paard naar boven. Wat zijn prestaties en de gezondheid alleen maar ten goede komt. Wil je meer lezen over paardenbrokken?

Wat ook een prima optie is, is het zelf nog (paard specifiek) verrijken van een basis/onderhoudsbrok met een extra aanvulling in de vorm van granen, muesli, luzerne of voedingssupplementen.

Paarden snacks en supplementen

Met de toevoeging van extra voedingssupplementen vul je heel specifiek en gericht bepaalde tekorten in het basis/onderhoudsmenu van je paarden aan. Daar waar het ene paard prima toe kan met alleen een handje onderhoudsbrok en hooi, daar heeft het andere paard juist wel extra elektrolyten, biotine of magnesium nodig. Allemaal afhankelijk van de algemene conditie en van de dagelijkse omstandigheden waarin je paard verkeert. Train je een paard een bepaalde periode veel intensiever dan normaal? Wellicht doe je er goed aan om eens navraag te doen over eventuele tekorten aan voedingsstoffen die daardoor mogelijk ontstaan.

Supplementen zoals glucosamine of magnesium (bijvoorbeeld Subli Magnesium Mix) geef je specifiek aan dieren die er echt een bewezen tekort aan hebben. Wil je weten of dit het geval is? Vraag je dierenarts ernaar of neem contact op met de voedingsdeskundigen van Paardenvoerdersonline.nl. Supplementen zoals knoflook en lijnzaadolie ondersteunen de algehele weerstand en (vacht)conditie van paarden. Deze supplementen zijn vrijwel voor elk paard of elke pony prima toepasbaar en heel gezond. Wat uiteraard ook geldt voor snacks. Speciaal voor paarden gemaakte snacks en snoepjes zoals de Smikkels van Subli zijn voor echt elk paard geschikt, mits je ze op de juiste wijze en in de juiste verhouding geeft natuurlijk. En mits je een verantwoorde variant geeft waarvan je de voederwaarde en ingrediëntenlijst kent. Af en toe een goed getimede snack tussendoor draagt zeker een steentje bij aan het eerder behalen van een positief trainingsresultaat. Meer informatie over snoep en supplementen tref je aan op de pagina paardensnacks en supplementen.

(Video) Die Noodsaaklikheid van Heiligmaking

Voedingsadvies voor paarden

Het aanbod van paardenvoeders op Paardenvoer.nl is groot. Eén ding hebben alle voeders gemeen: ze worden samengesteld en geproduceerd door kenners. Specialisten met verstand van paarden en van paardenvoer. Of het nu om ruw- of krachtvoer gaat, van elk soort voer dat je hier bestelt weet je gegarandeerd zeker welke grondstoffen het bevat. Helderheid, duidelijkheid en het beste voor de gezondheid. Dat zijn de drie belangrijkste principes van al het paardenvoer dat je hier vindt. We geven je graag een helder advies over welk type voer voor jouw situatie en jouw paarden en/of pony’s het meest geschikt is. Kijk hiervoor op de pagina Energiebehoefte berekenenof Sport, prestatie of basisvoer? Of neem contact met ons op.

We zijn duidelijk in de herkomst van onze grondstoffen en in het weergeven van de gegarandeerde voederwaardes. En stellen de gezondheid van de paarden voorop. Waarom zou je ze anders krachtvoer geven? Je wilt dat zowel jij als je paarden er baat bij hebben toch? Vraag om een voedingsadvies en weet zeker dat je zoveel mogelijk profijt uit het krachtvoer haalt.

Paardenvoer online kopen

Het extra fijne aan paardenvoer online kopen is het gemak ervan. Levering binnen 2 werkdagen en bij bestellingen vanaf 300 kilo is de zending gratis. En je hebt altijd keus uit een rijk assortiment, waarbij alles overzichtelijk, helder en duidelijk al helemaal voor je gesorteerd is. Voederwaardes staan overal bij, net zoals de specifieke voordelen van een elk type paardenvoer. Alle soorten paardenvoer op Paardenvoer.nl zijn volledig gecertificeerd en volgens GMP-richtlijnen geproduceerd, een waarborg voor de kwaliteit van het gehele productieproces. Zie (GMP+, Securefeed en Voederwaarde.nl) voor meer informatie over de productie van onze voeders.

Combineren, uitproberen en profiteren van paardenvoer doe je online en lekker makkelijk vanuit je stoel. Bestel je voer direct via de webshop. Of bekijk nog wat meer productinformatie op de sites van Subli, Voermeestersen Masters diervoeders

Videos

1. Snelle darmen - Hans Clevers over darmkankeronderzoek (NWO Spinoza te Paard)
(NWO Wetenschap)
2. Dr. P.J. Visser | Filippenzen 4:10-19 | Dankdag | In goede tijden en slechte tijden
(Maranathakerk Rotterdam)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated: 12/09/2022

Views: 5580

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.