Veulen in 2022, regels per stamboek (2023)

Wederom ons overzicht met de mooiste veulennamen voor 2022 en de regels per stamboek! Inmiddels zijn er al wat veulens geboren en zijn er een hoop merries met mooie dikke buiken. We zien uit naar al die schattige veulentjes!
En we gaan hen allemaal de mooiste namen geven, binnen de regels van het betreffende stamboek.

Voor een fokker is de geboorte van het veulen of de veulens het absolute hoogtepunt van het jaar. Aan jou als fokker de eer om dit lieve, nieuwe wezentje een naam te geven. Die naam zal worden vastgelegd en daar zal hij of zij het lang mee moeten doen. Het is dus een zaak van groot belang! Sommige mensen veranderen wel paardennamen of geven een andere roepnaam, maar de naam, zoals die op de papieren wordt vastgelegd, zal altijd de officiële naam blijven.

Stamboekregels:
Ieder stamboek heeft zijn eigen regels ten aanzien van de naam van het veulen. Sommige stamboeken houden per jaar een bepaalde letter aan (zoals bijvoorbeeld het Fjordenpaarden Stamboek), andere stamboeken hebben de eis dat het veulen een naam heeft die in lijn ligt met de naam van de ouders. Of de eerste letter van de moeder-merrie-naam. Echte fokkers voegen vaak de stalnaam als voor- of achtervoegsel toe.

Per land zijn er ook verschillen. Amerikaanse Quarters en Appaloosa's hebben bijvoorbeeld graag een combinatie van namen van de hengst en merrie. Heet de Merrie Super Star Jumper en de hengst Beautiful Sunshine? Dan kan het veulen Super Star Sunshine heten.

We hebben de regels per stamboek voor 2021 eens op een rijtje gezet. Wil je als paardenfokker gewoon een originele naam wilt vinden voor een prachtig niet-rasgebonden veulen, dan zijn onderstaande gegevens ook leuk als inspiratiebron.

Het Fjordenpaarden Stamboek:
Het Fjordenpaarden Stamboek hanteert de regel dat iedere fjord die daar wordt ingeschreven een naam heeft welke begint met de letter van de jaargang.

Voor 2022 is dit de letter: T!

(Video) KFPS college tour XI: Hoe werkt het met predicaten en welke wordt wanneer toegekend?

Als Fjordenkenner of eigenaar is het dus heel gemakkelijk om de leeftijd meteen in te schatten. Merrie Vesta is dus uit het jaar 2000 en dit jaar 21 jaar oud.
Buitenlandse Stamboeken zoals bijvoorbeeld Duitsland hanteren deze regel niet. Soms kan een fjord die Viola heet, dus 3 jaar oud zijn.
Als een naam tè vaak voorkomt, laat het stamboek dit even weten en komt met alternatieven voor de fokker. Het is niet erg handig als er tien Nordan's zouden rondlopen of zeven Ulrieke's.
Het Fjorden Stamboek ziet graag Scandinavische namen of een naam passend bij een fjord. Een 'Chambray de Bordeaux' klinkt niet erg Fjord-achtig, bovendien worden dubbele namen niet gewaardeerd. Topas, Sverre, Sven, Ulrieke, Hanneke,Nordal,Fjelljon, Fjordgard etc. klinkt toch een stuk beter.

Voor Belgiëgelden andere regels: zie fjordstudbook.be PDF file
Een Belgisch gefokt fjordenveulen mag dit jaar beginnen met de letter X.
Digitaal aangeven via deze link: HORSEID.

In België mag de stalnaam erachter. Eigenlijk mag er veel. Als het maar een mooie Belg is... uhhh sorry, ik bedoel een Fjord...

En dan nu Duitsland. Dat is een ander verhaal. En een ingewikkeld verhaal. Het stamboek van het fjordenpaard is namelijk een

Interessengemeinschaft Fjordpferd IGF e.V.en dient zich te houden aan de regels die van bovenaf worden opgelegd. Orde moet zijn....
Bovendien zijn er verschillende Interessengemeinschaften die per regio ook nog eens verschillende regels hebben. Rheinland en Nordrhein Westfalen hanteren bijvoorbeeld de regel dat een veulennaam moet beginnen met de letter van de vader-hengst.

In andere regio's zoals Niedersaschen geldt dat de merrieveulennaam moet beginnen met de letter van de moeder-merrie en het hengstveulen krijgt een naam beginnend met de eerste letter van de vader-hengst.
Iedere regio dus een ander verhaal. Vergis je dus nooit met de regels van het Nederlandse Fjordenpaarden Stamboek want de eerste letter van de naam zegt dus niets over het jaar waarin het veulen is geboren.

Een stalnaam achter de eigennaam van het veulen mag, maar dan moet de fokkerij wel zijn geregistreerd en aan een hoop eisen voldoen.
Dus mocht u een Duitse fjord kopen compleet met stalnaam: dan is het echt wel Duitse degelijke kwaliteit.

Het Friese Stamboek:
Bij de Friese paarden zie je heel veel traditionele Friese voornamen. Het is geen verplichting maar wordt wel erg gewaardeerd. Zelfs de in het buitenland gefokte Friezen krijgen van hun fokkers Friese namen. Vaak wordt ook een bij het KFPS geregistreerde stalnaam ter onderscheiding achter de gekozen naam gezet (bijvoorbeeld Jelle 'vom Friesenhof Altmark'). Nog een alternatief bestaat in de samenstelling Friese voornaam en de beginletter van de achternaam van de fokker.
Tevens hanteert het Friese Stamboek een letter per jaar:

2022 T, U en V.

Veulen in 2022, regels per stamboek (5)

(Video) 02 Junie 2022 - Pinkster

Het KWPN- Stamboek:
Het KWPN stamboek heeft weinig tot geen eisen ten aanzien van namen voor veulens behalve dat elk jaar een eigen letter heeft.

Voor 2022 is dat de letter: S
Er mogen voor de naam ​maximaal 20 letterposities worden gebruikt.

Bij de Gelderse en Tuigpaarden zijn de oer-Hollandse namen nog steeds erg geliefd. Bij de Dressuur- en Springpaarden zijn er ook veel moderne uitingen. Een naam als Gezegd komt zelfs voor. Of merkwaardige constructies om een lijn door te geven, zoals grootmoeder Marieke, dochter Quarieke en kleindochter Warieke. Maximaal vijfentwintig leestekens zou wel prettig zijn, maar als de eigenaar een merrieveulen per se: 'Nothing But Trouble I Said', wil noemen, dan is daar op zich niets op tegen. Het KWPN registreert 10.000 veulens per jaar; zelfs namen die vaker voorkomen zijn niet bezwaarlijk.

Persoonlijk vind ik de plaatsnamen-trend het leukst. 'Amsterdam', 'Hamburg' of 'Wellington' klinken toch imposant. Zouden 'Rotterdam' of 'Rome' of 'Rio de Janeiro' al zijn geboren?

Nederlands Stamboek voor IJslandse Paarden:
Het IJslandse Paardenstamboek werkt met een systeem waarbij de naam van het veulen moet voorkomen in het WorldFengur data-systeem. Indien hier geen leuke naam uit gekozen kan worden, kan men een eigen naam verzinnen maar deze zal eerst worden voorgelegd aan een namen-commissie. Dit doet het stamboek om zijn identiteit te behouden en te voorkomen dat er ineens IJslanders rondlopen met Engelstalige namen of moderne uitingen (zoals bij het KWPN dus geen enkel probleem is).

Daarnaast wordt de stalnaam van de fokker als tweede naam benoemd. Alles over de stalnamen registratie (die vaak is gekoppeld aan de plaatsnaam waar de stal zich bevind) vind u op de website onder stalnamen -registratie). Voorbeeld: Sleipnir van Beek en Donk.
Voor buitenstaanders zijn de namen zoals: 'Hrafntinna frá Oddsstöðum I' of
'Kolbrún frá Seljabrekku' moeilijk uit te spreken. Maar het went snel en het is weer eens wat anders dan Beauty, Lady of de Grote Bruine.

Het Amerikaanse Quarter Horse Association:
The Perfect Horse Name. Hoe kan het ook anders. Om het jou als fokker handig te maken komt het AQHA met de volgende link: AQHA
Je kan zelfs een veulennaam al vooruit vastleggen (tegen betaling uiteraard), je kan namen veranderen en rijk worden door een affiliatie-programma.
Download het handboek en geef je veulen de perfecte naam.

Zoals gezegd hebben de veulens vaak een combinatie van de naam van paps en mams. Chique Smart Beauty x The Big Brown One zal toch al gauw The Chique Smart One heten....

Persoonlijk zou ik een Quarterhorse-veulen: 'It’s All About The Money' noemen, maar dat terzijde. Of 'Don' t shoot me', oeps...

Het NRPS:
Het NRPS is het meest veelzijdige stamboek van Nederland, gericht op prestaties in zowel de sport als de fokkerij. De naam van een hengstveulen dient te beginnen met de eerste letter van de naam van de vader, ook als dit een stalnaam is. De keuze van een naam voor een merrieveulen is vrij.
Ik vind wel dat de merrie overigens ook een hele prestatie levert door een veulentje te baren en op te voeden en best vernoemd zou mogen worden.

Nederlands Shetland Pony Stamboek:
De naam van het veulen bestaat altijd uit naam plus stalnaam. Hierdoor komen dubbele namen binnen het stamboek niet vaak voor.

Voor het jaar 2022 geldt de letter: Q en R
Makkie dus. Even spieken bij je buurman die een lading KWPN-jaarlingen heeft lopen. Dat zijn allemaal R' s !Het Nederlands Fell Pony Stamboek is kort maar krachtig: de veulennamen van 2022 moeten beginnen met de letter:
H

Veulen in 2022, regels per stamboek (7)

(Video) Webinar: I&R in de paardenhouderij | LTO-vakgroep Paardenhouderij

Het Connemara Stamboek:
Bij de Connemara mag je het helemaal zelf weten. Veel fokkers gebruiken een stalnaam, waarvan sommige heel bekend zijn geworden. Zowel persoonsnamen, (Ashley, Mickey) als ‘ding’-namen (Spetter, Rainy) komen voor. Sommigen gebruiken Ierse namen, maar lang niet allemaal.

Er bestaat een traditie van vernoeming in de merrie- of hengstenlijn, die vaak een tikje poëtisch is, vooral bij importpony’s. Zo ontstond de Laughing-merrie lijn uit de merrie Rushing Water en dochter Laughing Water; hierna kwamen merries met ‘Laughing’ als voorvoegsel, zoals Laughing Grainne en Laughing Serina. De hengstenlijn Thunder - Thunderbolt - Thunder Bay en diverse ‘Thunder’variaties is een herkenbare en succesvolle lijn.
​Maar niets is verplicht. Je mag je veulen ook best Heike of Carmen de la Rossa noemen als je dat wilt.

Het Stamboek van de PURA RAZA ESPAÑOLA (PRE):
Het stamboek kent geen regels. Doordat er over de hele wereld PRE's worden gefokt geven fokkers vaak de veulens namen die voor hen het beste klinken. Soms ook persoonsnamen en namen die emoties uitbeelden. Als je een Estrella fokt en er zijn er al 31 geregistreerd, wordt jouw topper automatisch Estrella 32. Een unieke naam vinden is dus vaak leuker. Sommige fokkers zetten de hoofdletters van hun stalnaam achter de naam. De Woeste Hoeve zet bijvoorbeeld WH achter de naam van het veulen.

Mannelijk en vrouwelijk wordt vaak subtiel in de naam verwerkt: Is het een 'Ambrosso' of 'Ambrossa'?
Maar een (veulen)-ruintje dan?', zou mijn buurvrouw vragen....

Nederlands Haflinger Paarden Stamboek:
Een haflingerveulentje mag genoemd worden zoals de fokker zelf wenst, mits het hengstveulen maar een naam heeft waarvan de eerste letter begint zoals zijn vader en een merrieveulen een naam waarvan de eerste letter die van haar moeder. De bloedlijnen zijn dus makkelijk terug te vinden. De S-, W- en de A-lijnen zijn bijvoorbeeld beroemd.
Voor de rest zijn er geen regels en hebben de Haflingers alles van supermoderne namen tot mooie oude Duitse namen.

'Nordstern van het Leestenschhof' dat is nog eens een naam voor een hengst ! Alhoewel 'Sternkönig' toch ook wel een topper is.
De stalnamen mogen achter de naam van het veulen staan, het is echter geen verplichting.

Nederlands Welsh pony en Cob Stamboek:
Bij het NWPCS is de fokker vrij in de keuze van de naam van het veulen. Er zijn geen verplichte beginletters. De fokker mag alleen geen stalnamen van een ander gebruiken daar dit het visitekaartje is van fokkers. Ook is het niet toegestaan een niet geregistreerde stalnaam te gebruiken. In de Welsh-wereld lijkt de stalnaam soms belangrijker dan de eigennaam van de pony. De stalnaam staat dan ook voorop.

Prachtige Welsh namen worden gewaardeerd. Je moet ze natuurlijk wel kunnen uitspreken: Cwrtymynys, Penllwynuchel Sioned, Ffrwdlwyd Flying Childers ….. ik bedoel maar.

Bij het Belgische Warmbloedpaarden Stamboek is er een splitsing in de paarden en de pony's.

Voor 2022 geldt voor de paardende letter: W
Voor de pony’s de letter: D

Voor deDravers- en Volbloeden geldt dat de regels voor de naamgeving van een veulen worden bepaald door het land waar zij gefokt worden. Meer info vind u hier.
Bij de namen van de dravers en volbloeden speelt niet alleen de afstamming een rol maar ook de tak van de sport.
Wedden dat het allemaal niet zo eenvoudig is om een veulentje een naam te geven?

Zijn er nogGroningersonder de warmbloedpaarden ? Die prachtige, goedgemutste paarden vallen tegenwoordig onder de zeldzame rassen. Maar gelukkig is er nog een handjevol fokkers die dit paardenras in stand houdt. Voor meer info: Het Groninger Paard.

Het stamboek is gelukkig duidelijk qua regels voor de namen van de veulens:

(Video) fokhond

"Bij Het Groninger Paard geldt dat hengstennamen moeten beginnen met de eerste letter van de vader, merrienamen naar eigen keuze. Is de vader bijvoorbeeld stamboekhengst Herberten betreft het een hengstveulen? Dan moet de naam van het veulen met de letter ‘H’ beginnen. Is het een merrieveulen, dan mag u elke beginletter en naam kiezen die u mooi vindt."

De Schwarzwӓlder Fuchs

Op dit moment is het niet mogelijk een Schwarzwӓlder Fuchs te registreren in een Nederlands stamboek, maar wel in Duitsland! Dit kan alleen als zowel de dekhengst als fokmerrie geregistreerd zijn in het Duitse Stamboek.

Het SFVN, de Schwarzwӓlder Fuchs Vereniging Nederland houdt zich bezig met het informeren van leden en liefhebbers van dit zeldzame ras. Door dat er nog maar zo weinig paarden van dit ras zijn, moet goed worden gekeken dat er met een passende bloedlijn gefokt wordt om zo de raszuiverheid te behouden. Zo is het mogelijk om via het Zoo-Easy programma het inteeltpercentage van de combinatie merrie / hengst te bekijken. Hiermee kan worden gekeken of de hengst waarmee je wilt fokken niet te nauw verwant is met de merrie. Ook dit kan via

www.SFVN.nl

Regel is dat de naam van een hengstveulen begint met de eerste letter van de vader en een merrie met de eerste letter van Moeder.

Conclusie:
Nu, ik geloof dat we de meeste stamboeken wel heb gehad. Indien er twijfels of vragen zijn kun je altijd even het betreffende stamboek bellen of e-mailen.

Een veulen heeft de naam natuurlijk de rest van zijn leven en een mooie naam is toch te verkiezen boven een grapje. Ook met emotionele namen is het oppassen geblazen. Wij hebben hier ooit een Diesel op stal gehad die een hete donder was. En zijn broertje Fire bleek een sloompie te zijn. Het is dus raadzaam om een beetje uit te kijken met namen waarin een metafoor schuilt of een naam die vraagtekens oproept. Onze nachtmerrie had een andere officiëlenaam. En Silver had net zo goed Goud kunnen heten...

Hoe logisch en overbodig het ook klinkt; is het toch raadzaam om voorzichtig te zijn als je een naam voor een veulen bedenkt. Mevrouw Rotjeknol is echt niet grappig voor die lieve ruin op stal of zoals ons overkwam: een fjord die Gauchos heette...

(Video) Webinar identificatie en registratie paard
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated: 03/06/2023

Views: 5572

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.